Helaas, er bestaat geen Gouden Formule voor een succesvolle advertentie. Vele wegen leiden naar Rome, máár... we willen graag de snelse weg naar Rome vinden, toch...?
Of een advertentie optimaal presteert hangt af van een flink aantal onvoorspelbare factoren. Welke producten zijn trending, wat speelt er in de wereld wat mogelijk invloed heeft, worden er kleuren gebruikt die de ontvanger aanstaan (persoonlijke voorkeuren), hoe interessant vindt hij/zij het product, etc. etc. Veel punten zoals deze kun je helaas niet zomaar even beïnvloeden. Gelukkig zijn er echter wél factoren waat jij als bedrijf zijnde invloed op hebt. Hoofdzakelijk zijn dat twee punten, maar beide punten kunnen we opsplitsen in de nodige details die, bij elkaar opgeteld, ook invloed uitoefenen. We nemen ze hier onder met jou door.
Het gaat wat dit betreft om vorm én inhoud. Hoe ziet het eruit en wat omhelst het nou echt. Daarbij speelt de achterliggende gedachte ook mee. Gaat het je puur om harde sales, of moet het product bijvoorbeeld ook zorgen voor een positieve denkwijze over het product en daarmee indirect ook jouw bedrijf an sich.
Zoals eerder gezegd is er geen Gouden formule en wat gister werkte, werkt vandaag wellict niet meer, máár... morgen kan het weer anderom zijn. Het (online) landschap ontwikkelt zich continue. Toch zijn er ‘regels’ die bijdragen aan het succes van een advertentie. Als handreiking hebben we er een aantal opgesomd.
Zorg ervoor dat je goed bedenkt wat je met de advertentie wil bereiken
Kies één hoofdboodschap. Op die manier kun je je begeleidende tekst duidelijker vormgeven wat zich ook vertaalt in duidelijkheid naar de ontvanger. Maak deze boodschap zo interessant mogelijk. Bottomline: het moet triggeren.
Verplaats je in de ontvanger en daarmee de doelgroep
Wat willen zij weten over het product, welk taalgebruik spreekt ze aan. Maak de cirkel rond.
Zorg voor duidelijkheid
Hoe wolliger de tekst, hoe slechter het resultaat. Duidelijkheid hoeft overigens niet te betekenen dat de tekst zo kort en bondig mogelijk moet, maar wel dat je de hoofdlijn bewaakt. Schrap wat overbodig is. Meer elementen betekent immers automatisch ook meer afleiding.
Wat betreft het triggeren van de ontvanger: naast de juiste tekst kan dit effect ook versterkt worden met de juiste visual. Eén foto/afbeelding zegt meer dan 1000 worden toch?
Zorg voor consistentie. Laat jouw huisstijl duidelijk terugkomen zodat men direct weet van wie het product afkomstig is.
Dit zijn een aantal eenvoudige punten die bijdragen aan een sterke advertentie. Last but not least: laat mensen die geen hand hebben gehad in de totstandkoming van de advertentie het geheel zien. Inventariseer hoe het geheel overkomt en neem de opbouwende kritiek tot je.